Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) to stan, w którym wątroba zostaje zatkana tłuszczem, co skutkuje nadmiernym poziomem tłuszczu we krwi, czyli trójglicerydów. Normalnie wątroba powinna zawierać od 5% do 10% tłuszczu, ale jeśli masz NAFLD, jest on znacznie wyższy, co prowadzi do problemów zdrowotnych. Podsumowanie Niealkoholowa [...]
Obecnymi czasy wrażliwość insulinowa w społeczeństwie drastycznie spada, prowadzi to do występowania efektu oporności tkanek na działanie tego hormonu, co w konsekwencji może być przyczyną cukrzycy. Podwyższony poziom cukru we krwi skutecznie uszkadza wiele narządów, prowadząc do powolnej degeneracji organizmu. Inna ciekawą właściwością morwy [...]
Dość często, aby pozostać w formie cały rok, musimy się skupić na odpowiednim odżywianiu, które ma na celu dostarczenie tyle energii, ile jest niezbędne do treningowego progresu, a ogranicza magazynowanie tłuszczu. Jest to niezwykle trudna sztuka. Jednak niekoniecznie musisz szczegółowo codziennie dbać o to, aby nie przesadzić z kaloriami. [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Bóle głowy to stosunkowo częste zjawisko, ale przyczyny są bardzo zróżnicowane. Może to być odwodnienie, niewystarczająca ilość spożytych kalorii, wysokie ciśnienie atmosferyczne, stres i wiele innych. Ból głowy może się także pojawiać po wysiłku fizycznym. Dzieje się tak, szczególnie gdy pijemy zbyt mało, ćwiczymy w upale, na wysokościach, a [...]
ZMA to preparat składający się z cynku, magnezu i dodatku witaminy B6. Na etykiecie ZMA wyczytać możemy, że jego działanie jest dość wszechstronne i skupia się na poprawie wyglądu sylwetki, jak i parametrach siłowych czy też wspomagających regenerację i zdrowie. W wielu artykułach wyczytać również możemy, że ZMA wpływa na wzrost poziomu [...]
Czy wraz ze spadkiem temperatury rośnie Twój apetyt? Wiele osób je więcej podczas zimnych, zimowych miesięcy. Nie jest to zaskakująca informacja. W czasie zimowych miesięcy mamy mniej okazji do wyjścia na zewnątrz i podjęcia dodatkowej aktywności fizycznej. Częściej wieczory spędzamy w domu, a to sprzyja spożywaniu dodatkowych kalorii. Bądź [...]
Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]
[...] Pomiń wersje maseł orzechowym o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Kup takie, które w składzie zawierają orzechy i ewentualnie trochę soli. Makaron Makaron ma zaskakująco niski indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron stanowi stabilne źródło węglowodanów, które pomaga utrzymać stały poziom energii. Makaron pełnoziarnisty podnosi poziom glukozy [...]
[...] szczególnie cukru stołowego (białego, brązowego), miodu czy słodyczy (sięgałbym raczej po węglowodany złożone). Bardzo obiecujące są w tym kontekście wyniki diet o niskiej lub ekstremalnie niskiej zawartości węglowodanów (np. VLCKD). Referencje: I. DOSTÁLOVÁ, M. HALUZÍK The Role of Ghrelin in the Regulation of Food Intake in Patients [...]
[...] przebiec kilka kilometrów tygodniowo czy pojechać do pracy na rowerze. Po prostu nie próbuj trenować, jak triatloniści czy maratończycy, chyba, że dążysz do utrzymania tak niskiej masy ciała (co też niewątpliwie przynosi korzyści, np. pod względem poprawy zdrowia i długowieczności). Referencje: Zuzanna Kazior,1 Sarah J. Willis,1 Marcus Moberg,2 [...]
W XXI wieku niezwykle popularne stały się media społecznościowe, co w kontekście kolejnych 20 lat może się okazać wyjątkowo szkodliwe dla funkcjonowania dzieci i nastolatków. Już teraz płacimy ogromną cenę za nielimitowany dostęp do sieci. Dzieci i nastolatkowie porównują się z innymi, co może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem. Jem, co [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety stosowanych przez sportowców. Nie znajduje się na liście środków zakazanych, nie ma żadnych przekonujących dowodów na to, iż jest szkodliwa dla zdrowia (choć krążyło na ten temat masę teorii). Obrót monohydratem kreatyny w USA osiągnął nieprawdopodobny wzrost z 50 mln dolarów w 1996 roku [...]
Ostatnio poświęciłem sporo miejsca sposobom na redukcję tkanki tłuszczowej polegającym na wyrzuceniu z diety cukru, stosowaniu aerobów czy treningu siłowego. Oto kolejny - „żelazna” metoda, rzekomo pozwalająca pozbyć się tkanki tłuszczowej z rejonu tułowia. Brak rezultatów! Grupa katująca brzuch nie zmniejszyła wagi ciała, procentu tkanki [...]
[...] w organizmie, a co za tym idzie - tkanki “odpoczywają” od jej działania. Trzecim aspektem, jaki jest istotny z punktu widzenia wrażliwości insulinowej, to utrzymanie niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że im mniej posiadamy tłuszczu, tym więcej tkanki mięśniowe są w stanie wykorzystać węglowodanów i odwrotnie. Dlatego m.in. [...]
Czy miałeś kiedyś momenty, w których usilnie próbowałeś sobie przypomnieć jakiś szczegół? Na przykład nazwy restauracji, w której jadłeś kilka dni temu, albo gdzie schowałeś swoje słuchawki do słuchania muzyki lub klucze? Okazuje się, że to wcale nie wczesna demencja — bądź spokojny. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, dlaczego zapominasz o wielu [...]
[...] z gorszą kontrolą stężenia cukru we krwi, wyższym stężeniem insuliny po posiłku, i podwyższonym stężeniem insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1). Z kolei diety o niskim IG zmniejszają stężenie IGF-1 na czczo. Podobnie, osoby często spożywające produkty mleczne mają wyższy stężenia IGF-1 i insuliny w porównaniu z osobami unikającymi [...]
Trening aerobowy dla niektórych osób wydaje się koniecznością, dla innych nadmiarową, wręcz szkodliwą czynnością. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? Czy aeroby nie przynoszą żadnych rezultatów? Czy liczą się tylko interwały? Jakie są najlepsze formy aerobów i kiedy umieścić podobny trening w planie? Tego wszystkiego dowiesz się z lektury poniższego [...]
[...] niskoobjętościowym (Mentzer opracował system HIT, nie mylić z HIIT). Ogólnie możesz trenować częściej, jeśli stosujesz metody niskoobjętościowe, o małej intensywności (na niskich ciężarach). Wraz ze wzrostem intensywności i/lub objętości, częsty trening danej partii staje się o wiele trudniejszy. Po ciężkiej sesji ud możesz potrzebować nawet [...]
[...] z powodu wszystkich przyczyn, z ryzykiem śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca i ogólnie chorób sercowo-naczyniowych. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom zarówno zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenie cholesterolu jest związane ze skróceniem życia danej osoby, jeśli rozpatrujemy kolejne 40-50 lat życia. Niepokojące, jeśli stężenie [...]